Skip to content
Herenboeren Wageningen


Wat is een Herenboerderij?

Natuurlijk samen, bij Herenboeren

Herenboeren is een snelgroeiende burgerbeweging die aantoont dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en bovenal duurzamer kan. Een Herenboerderij is het eigendom van een coöperatie van 250 huishoudens, die onderling de oogst verdelen. Als coöperatielid van een natuurgedreven Herenboerderij neem je dus de regie over je eigen voedselproductie. De eerste Herenboerderij, Herenboeren Wilhelminapark, startte in 2016 in Boxtel.

Nu, 10 jaar later, zijn er verspreid over het hele land al 22 draaiende Herenboerderijen, die samen ruim 9000 monden voeden. Ook zijn ruim 35 initiatiefgroepen (‘kartrekkersgroepen’) bezig om hun eigen Herenboerderij op te richten. Daarvan staan er 10 in de startblokken om in 2024 te beginnen. In totaal bereikt het landelijke Herenboerennetwerk al meer dan 25.000 mensen.

Wacht niet langer en wordt onderdeel van de groeiende familie van Herenboerderijen. Nu mogelijk bij jou in de buurt! >> Wordt nu aspirant-lid van de mogelijke Herenboerderij Hemmen <<

Een Herenboerderij anno 2024 is een gemengde boerderij van 20 hectare die groente, fruit, eieren en – voor wie wil – vlees levert. De grond wordt langdurig gepacht. Elke boerderij heeft 1 tot 3 professionele boeren in (part-time) loondienst. Coöperatieleden worden aangemoedigd om mee te werken op de boerderij of deel te nemen aan werkgroepen of het bestuur, maar dat is niet verplicht.

Herenboerderijen gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en werken natuurgedreven (regeneratief). Hierbij is ‘biologisch’ de ondergrens, al zijn we niet Skal-gecertificeerd. We werken aan een eigen kwaliteitscontrolesysteem (PGS), samen met andere regeneratieve boeren. Ook zetten alle boerderijen stappen richting een volledig circulaire bedrijfsvoering (input nul).