Filmavond ‘Hooiland’: HB community ontmoet elkaar

Op 21 november organiseerden wij een speciale Herenboerenavond in het Heerenstraattheater. Doel van deze avond was een ontmoeting tussen kartrekkers, aspirantleden, nieuwsbrieflezers en overige geïnteresseerden in Herenboeren. En dat is gelukt! Met een opkomst van ruim 80 mensen kregen we voor het eerst echt gevoel bij onze ‘HB community’ met wie we straks een coöperatie gaan vormen! Samen keken we naar de film ‘Hooiland’ over de ontwikkeling van nieuwe natuur in het Binnenveld tussen Wageningen, Ede en Veenendaal en Rhenen. Dit is hét gebied waar we graag een Herenboerderij zouden willen starten. En hoe fijn is het dan om met elkaar meer over dit bijzondere natuurgebied te leren. Voorafgaand aan de film nam één van de filmmakers en kartrekkers van Herenboeren Melchert Meijer zu Schlochtern ons mee wat er allemaal komt kijken bij het maken van zo’n natuurfilm: een plan hebben, de juiste apparatuur, veel geduld en op het juiste moment op de juiste plek zijn. De film zelf liet ons vervolgens prachtig zien hoe een gebied weilanden met weinig biodiversiteit in een paar jaar kan veranderen in een rijk en gevarieerd natuurgebied dankzij een bijzondere samenwerking van boeren, burgers, Staatsbosbeheer en lokale overheden. Hoe fantastisch zou het zijn als dit gebied ook weer in de lokale voedselvoorziening kan voorzien zoals het 100 jaar geleden heeft gedaan. Een of meer Herenboerderijen kunnen hiervoor zorgen! Na afloop van de film was er gelegenheid om met kartrekkers na te praten over de film en het Herenboeren initiatief. Dat leverde bijzondere gesprekken op. Natuurlijk waren er vragen of er al zicht was op grond en waar dan precies. Maar meer nog realiseerden we ons dat we ook zonder grond al een community zijn en dat we daar meer mee kunnen doen. We kunnen elkaar vaker ontmoeten en van/met elkaar leren. Verderop in deze nieuwsbrief onder ‘community vorming’ delen we zelf de eerste goede ideeën waar we mee aan de slag willen.

Deel dit bericht: